Viltspårtävlingar och ordinarie prov

Viltspårprov 2020

Året 2020 präglades till stor del av coronavirusets spridning över världen vilket utvecklades till en pandemi som resulterade i stängda gränser, reserestriktioner och även restriktioner kring arrangemangen i SKK. Allt detta drabbade tävlingsverksamheten med hundar hårt, och det beslutades att ställa in försommarens ordinarie viltspårprov här i Forsliden, men sensommarens prov var lyckligtvis möjligt att genomföra.

S VCH Kransbackens Fanny af Gopa med matte Britta Lindgren som gick till seger med ett 1:a pris med HP efter sitt goda spårarbete trots störning av björn.

Viltspårprov i Forsliden 2020-08-16

Resultatlista: SBaK NÖ Viltspårprov Forsliden, Burträsk - Ordinarie 2020-08-16

För tredje året i rad samlades en skara duktiga hundar med skarpa nosar i Forsliden utanför Burträsk på sensommaren för att göra upp om vem som för dagen är den bästa viltspårhunden. Konkurrensen var hård med flera erfarna och välmeriterade hundar, i år var det dessutom möjligt att ta in några fler startande än tidigare år eftersom vi blev två domare, Lo Samuelsson (Burträsk) och Gunhild Björne (Skellefteå).

Flera av spåren var lagda i ganska tuff terräng uppe på Svartberget med kraftigt kuperad, stenskravel och branta stigningar och sluttningar. Men varken hundar eller förare var inte det minsta rädda att ge sig i kast med de utmaningar som stod inför dem. Och det visade sig att ekipagen mer än väl var redo att möta prövningarna de ställdes inför. Lyckligtvis var vädret inte alltför varmt, utan det var trevligt väder både för hundar och förare dagen till ära.

När spårproven genomförs blev det landseer S VCH Kransbackens Fanny af Gopa med matte Britta Lindgren, Umeå, som tog hem segern med ett stabilt och säkert spårarbete i ett spår med färsk störning av björn, vilket dock inte påverkade denna dugliga tik nämnvärt och hon gjorde ett självsäkert arbete som belönades med 1:a pris med HP.

Viltspårprov 2019

Under slutet på säsongen 2018 började jag döma för SBaK NÖ och ansökte under vintern att få lägga två ordinarie prov i Västerbotten inom klubbens regi, ett i Bjurholm och ett i Forsliden, under 2019. Det är första gången det genomförs ordinarie prov så långt norrut i klubbens regi! Tyvärr tvingades jag flytta det första ordinarie provet från Bjurholm hem till mig i Forsliden utanför Burträsk på grund av för få anmälda för att åka till annan ort och döma.

Båda de ordinarie prov som genomfördes i Forsliden blev lyckade evenemang, det var stort intresse att delta på det senare provet på hösten men tyvärr kunde endast ett begränsat antal ekipage komma till start eftersom jag var ensam domare. Vädret var med oss båda dagarna och vi fick se hundar av väldigt olika raser, både jakthundraser, brukshundar och andra raser vilket är väldigt roligt för sporten att det kommer fram olika hundar som går viltspår.

Viltspårprov i Forsliden 2019-09-01

Resultatlista: SBaK NÖ Viltspårprov Forsliden, Burträsk - Ordinarie 2019-09-01

Årets andra ordinarie prov genomfördes denna höst 2019-09-01, söndagen innan älgjaktens premiär. Föregående år genomfördes ett viltspårprov samma tid på året men dessa prov registrerades i VBÄK regi, medan årets prov genomfördes i SBaK NÖ. Fjolårets segrare, rottweiler tiken S VCH More Dream's Wings of Love, kom till start även i år för att försvara titeln. Totalt kom 6 hundar av 5 olika raser till start. Samtliga av årets startande hundar var tikar, vilket är väldigt ovanligt.

Redan under tidig morgon när de första proven skulle dömas var det fint väder och strålande sol, men inte alltför hett, vilket är ett utmärkt väder för att spåra i. Det var ganska torrt i markerna med natten kom med dagg som gjorde områdena ganska fuktiga, framförallt för de hundar som startade först.

Först ut att gå sitt spår var yngsta deltagande hunden, whippeten Pompeca's Second Mysolina, endast 9 mån gammal, med matte Susanne Häggbom. Hon skötte sig mycket bra i spåret och visade väldigt lovande talang, lugn och fin samt med en stor noggrannhet! Hennes insats belönades med ett 1:a pris ÖKL. Denna hund debuterade i öppen klass.

Efter henne startade S VCH More Dream's Wings of Love, ägd av Åsa Engström, som redan från starten visade att hon visste precis vad som väntades av henne, gjorde ett snabbt och säkert upptag och höll sig sedan självsäkert i spårkärnan med ett föredömligt, sansat tempo. Under spårningen flög en tjäder upp precis vid sidan av ekipaget, men detta bekom inte hunden som inte förärade fågeln en blick, även om matte blev ganska förskräckt. Hon försvarade värdigt sin 1:a ÖKL med HP.

Nästa start svarade taxen S VCH Ovansjöskallets Canaka för, en duktig jakt- och spårhund som rest hela vägen från Bäckfors utanför Lycksele tillsammans med husse Johan Båtsman. Denna hund är något av en veteran på ordinarie prov och deltar flitigt på ordinarie prov i området. Redan utanför sökrutan visste hon vart hon hade spåret och gick in direkt på rätt spår. Det var inga större svårigheter för denna duktiga, rutinerade hund att reda ut spåret, frånsett en liten utflykt från spåret för att undersöka en störning av älg. För denna goda prestation tilldelades 1:a pris ÖKL.

Som fjärde ekipage startade landseer tiken S VCH Kransbackens Fanny af Gopa, ägd av Britta Lindgren, som genomförde ett säkert arbete, men tyvärr var alltför ivrig och het varför hon gick alldeles för fort i spåret. Spårningen var utmärkt men tyvärr medförde det hårda tempot en nedsättning i pris till 2:a pris ÖKL.

S VCH More Dream's Wings of Love, rottweiler tik ägd av Åsa Engström i Rotsjön, försvarade sin seger från ifjol och försvarade även sitt 1:a pris ÖKL med HP.

Unga Pompeca's Second Mysolina med matte Susanne Häggbom, Bjurholm, tilldelades 1:a pris ÖKL och 2:a placering.

Rutinerade taxtiken S VCH Ovansjöskallets Canaka, ägd av Johan Båtsman i Bäckfors, gjorde ett utmärkt jobb i spåret med 1:a pris ÖKL men gjorde en snabb avstickare från spåret och kollade in en spännande älgstörning, så det blev en 3:e placering.

Nästa spår gick västgötaspetsen Praijsa, ägd av Pia Jakobsson och förd av Peter Jakobsson. Hon gjorde ett bra arbete och spårade lugnt och sansat hela vägen, var helt oberörd av skottet och väntade snällt på att få spåra vidare, men av någon anledning blev hon väldigt intresserad av andra hundar som hon såg bortanför spårslutet och glömde att avsluta, så hon drog tyvärr på sig en återsättning och som följd blev det ett 2:a pris ÖKL för hennes del. En mycket lovande hund som vid 10 års ålder nyligen börjat träna viltspår vilket hon tycker mycket om och visat stor potential för!

Sist men inte minst gick S VCH Deminas Lilla My, rottweiler även hon ägd av Åsa Engström, ut på sitt spår. Hunden visade mycket goda kvalitéer och stor självsäkerhet som spårhund men var lite het och slagade tidvis väldigt mycket i sitt spårarbete. Hon genomförde dock spårningen utan problem och helt självständigt och fick ett 1:a pris ÖKL. En utmärkt spårhund som behöver sansa lite.

Med sin säkra, lugna och stabila spårning försvarade S VCH More Dream's Wings of Love obestritt sin seger från ifjol och placerade sig således som 1:a även i år, viltstörningen hon fick gav henne tillfälle att visa extra tydligt hur duktig och noggrann spårhund hon är, följd av Pompeca's Second Mysolina som säkrade 2:a placeringen med sitt mycket goda spårarbete som lovar gott inför framtiden.

S VCH Ovansjöskallets Canaka erhöll 3:e placering och S VCH Deminas Lilly My placerade sig som 4:e. Båda gjorde mycket goda spårarbeten, men de var för dagen hetare än de högre placerade hundarna, den förstnämnda blev väldigt intresserad av viltstörning av älg som hon ville kontrollera innan hon återgick till spåret och den senare var lite slagig och hetsig i spårstilen för dagen, men på det hela taget spårade de väldigt bra och gjorde fullgoda prestationer!

S VCH Deminas Lilla My, med matte Åsa Engström, spårade riktigt bra och presterade ett 1:a pris ÖKL och 4:e placering.

Praijsa med sin förare Peter Jakobsson. En lovande hund som 10 år ung nyligen börjat med viltspår och debuterade i ÖKL med 2:a pris och 5:e placering.

S VCH Kransbackens Fanny af Gopa, ägd av Britta Lindgren i Umeå, är en högkapabel hund men som för dagen tyvärr var alldeles för het. Tempot blev alltför tufft så ekipaget tilldelades 2:a pris ÖKL och 6:e placering.

På det hela taget höll alla ekipage hög nivå i spåren och det var väldigt lite som egentligen skiljde mellan samtliga hundar. Samtliga kämpade värdigt i skogen och gjorde sitt yttersta. Tyvärr var det några som visade lite intresse för vilt, andra hundar och sådant och det var huvudsakligen dessa små detaljer som skiljde ekipagen åt denna gång. En spännande uppgörelse mellan duktiga hundar helt enkelt!

Ordinarie provets segrare Tjädernypets BDE Zlatan med sin husse Tomas Forsberg, Stöcke, som gjorde ett föredömligt spårarbete för dagen och fick ett 1:a pris.

Viltspårprov i Forsliden 2019-06-09

Resultatlista: SBaK NÖ Viltspårprov Forsliden, Burträsk - Ordinarie 2019-06-09

Årets första ordinarie prov som var tänkt att genomföras i Bjurholm hade från början 7 anmälda, men i sista minuten innan anmälningstiden gick ut ströks hela 5 av dessa hundar av varierande orsaker. På grund av detta beslutade jag flytta provet hem till mig i Forsliden utanför Burträsk och då anmälde ytterligare 2 ekipage som sen anmälan. Därför genomfördes provet med 4 startande ekipage. För dagen var undertecknad, Lo Samuelsson, provledare och ensam domare.

Det var tryckande varmt väder, 22 grader, på kvällen innan tävlingen då spårläggning skulle ske och trots att jag försökte hitta lite blötare terräng att lägga spåren i blev det mycket torr mark att spåra i vilket inte är lätt för hundarna. På provdagen hade värmen avtagit en aning och var något mer hanterbar, om än det var 18 grader varmt när deltagarna anlände till Forsliden. Två av hundarna debuterade i öppen klass viltspår medan de övriga två hade minst en 1:a i öppen klass på meritlistan sedan tidigare.

Det var väldigt bra insatser av samtliga hundar, med tre 1:a pristagare och ett 3:e pris på spåren. Trots att spårförhållandena inte var helt optimala gjorde alla hundarna stabila spårarbeten och visade att de hade utmärkta spårkunskaper. Duktiga landseer S VCH Kransbackens Fanny af Gopa, ägd av Britta Lindberg (Umeå), ringade lite på en sträcka ute på lite öppnare mark, där doften blir svagare i starkt solsken och jämthunden Slättbäckens Bosse förd av Anneli Holmlund (Kålaboda), tappade fokus för en liten stund på grund av väldigt intressant älg och fortsatte sedan spåra på uppmaning, men i övrigt skötte de sig båda utmärkt. Vorsteh Tjädernypets BDE Zlatan med ägare Thomas Forsberg (Stöcke), som för övrigt debuterade i öppen klass, gjorde ett lugnt och föredömligt arbete och spårade väldigt exakt, han blev lite het efter skotten men höll sig fortsatt i spårkärnan. Samtliga dessa hundar erhöll varsitt 1:a pris. Västgötaspetsen Chipsmakers Pärlor Åt Svin, förd av Peter Jacobsson (Nybo) blev lite distraherad och störd i sitt spårarbete av situationen på ordinarie prov, men gjorde även ett prisvärt arbete och tog ett 3:e pris.

I konkurrens gick 1:a placering till Tjädernypets BDE Zlatan som utmärkte sig med att ha gjort ett föredömligt, lugnt och sansat spårarbete. Hårt var det därefter mellan de två andra 1:a pris-tagarna som båda gjort likvärdiga mycket fina arbeten. Men efter lite övervägande placerades Kransbackens Fanny af Gopa på 2:a placering och 3:e placering fick Slättbäckens Bosse. 4:e placering fick Chipsmakers Pärlor åt Svin.

Viltspårprov 2018

Viltspårtävlingen 2018 är inte registrerad som ett ordinarie viltspårprov utan registreringen är gjord som rörligt viltspårprov i VBÄK. Denna säsong var första året jag lade en egen viltspårtävling och agerade provledare för ett samlat prov, som genomfördes precis som ett ordinarie prov om än proven registrerades som rörliga. Det blev ett lyckat evenemang som förhoppningsvis kommer att upprepas kommande år!

Spårtävlingens segrarinna rottweiler tiken More Dreams Wings of Love med ägaren tillika föraren Åsa Engström, Rotsjön. Ekipaget presterade ett 1:a pris med HP.

Viltspårprov i Forsliden 2018-09-02

Resultatlista: VBÄK Viltspårprov Tavsträskliden, Burträsk 2018-09-02

Årets viltspårtävling i Forsliden, Burträsk genomfördes 2018-09-02 och sex ekipage kom till start. Spåren lades inför tävlingen i Tavsträskliden, på andra sidan Svartberget och är registrerade i älghundklubben VBÄK. Dagen till ära var vädret bra och en fin höstdag med riklig morgondagg och värmande sol mötte de förare och hundar som kom för att spåra. Fint väder men ändå tillräckligt svalt för hundarna att spåra i.

Samtliga startande hundar hade inför provet goda meriter och de flesta erfarna spårhundar som skulle göra upp om segrartiteln. Till start kom två rottweiler, en långhårig vorsteh, en engelsk springer spaniel, en nova scotia duck tolling retriever och en whippet. För dagen var undertecknad, Lo Samuelsson, ensam domare och därför fick endast sex hundar starta.

Det blev goda resultat för samtliga deltagare, en 1:a med HP, fyra 1:a pris och ett 2:a pris. Det var ypperligt goda väderförhållanden för spårning och samtliga hundar höll sig lugna i väntan på sin tur att spåra. Terrängen var dock i samtliga spår hårt kuperad och dessutom gick flera spår ner mot sjön Tavsträsket med medföljande blötare områden i spåret. Samtliga hundar och förare kämpade på utmärkt och klarade trots svårigheter sina spår berömvärt.

Segrarinna blev rottweiler tiken More Dreams Wings of Love ägd av Åsa Engström, Rotsjön med 1:a pris med HP efter ett utmärkt spårarbete. Andra placering gick till duktiga engelska springer spaniel hanen S VCH Joyfull Life Artistic Amadeus ägd av Malin Nilsson, Bjurholm och tredje placering till whippet tiken S LCCH Medali Playing by the Rules ägd av Hans-Åke Donnersvärd, Bjurholm, som båda presterade varsitt 1:a pris. Som fjärde placerade sig korthåriga vorsteh tiken S VCH Allas Vår Jaga ägd av Ewa Stuge, Örträsk med ett 1:a pris och som femte rottweiler hanen More Dreams T-Bird ägd av Åsa Engström, Rotsjön, även han med ett 1:a pris. Sjätte placering blev det för nova scotia duck tolling retrievern Attrahunt's Brilliant Performance ägd av Camilla Nygren, Holmsund, som för dagen presterade ett 2:a pris.