Viltspårsäsongen 2020

Landseer S VCH Kransbackens Fanny af Gopa med ägare Britta Lindgren, Umeå. Segrare av årets ordinarie prov som genomfördes i augusti, tillika flitiga deltagare på rörliga prov som även genomfört viltspårprov med rovdjursdelar!

Nu är snön här och viltspårsäsongen 2020 är över. Vintern 2019/2020 var väldigt mild, det töade och frös i omgångar men trots den milda vintern blev våren sen. I början på säsongen var det svårt att komma åt stora delar av mina marker för att gå spår, och det krävdes en del uppfinningsrikedom för att komma igång med viltspårsäsongen och även genomföra viltspårkursen på våren, men det ordnade sig det också med att använda mark i grannbyn Rotsjöns jaktområde till spårkursen på våren. Till slut tinade vägarna upp även till de bortre delarna av spårmarkerna så säsongen kunde dra igång på allvar.

Hela året 2020 har till stor präglats av den globala pandemin, COVID-19, som inneburit en hel del omställningar och inskränkningar i verksamheten. Trots allt kommer hälsan först så det är bara att ta det som det kommer, men bland annat blev det inte något av Övre Norrlands Taxklubbs ganska stora ordinarie viltspårprov i år eftersom de ställdes in på grund av SKK:s restriktioner för hundverksamheten under sommaren. Normalt sett dömer jag på ett av dessa prov vart år i augusti. Ett av mina ordinarie prov här i Forsliden som låg på försommaren drabbades också av restriktionerna och fick ställas in, men det var möjligt att genomföra det senare och det gjorde vi men med restriktioner för att begränsa risken för smitta så mycket som möjligt.

Trots restriktioner har det varit möjligt att under hela säsongen genomföra rörliga viltspårprov, eftersom man endast är domare och hundförare samt att det är möjligt att hålla trygga avstånd ute i skogen. Det har dock inte varit möjligt att ta emot hundägare som rest långt till provorten under större delen av säsongen. Intresset för viltspårprov har varit väldigt bra i år, kanske beroende på att andra verksamheter legat nere, och det har blivit väldigt många prov och även ett stort deltagande på kurserna i år.

Tack till alla som deltagit på prov och kurser, samt ett stort grattis till de fina resultat era hundar presterat!

Taxarna S VCH Parashies Isterband "Ester"  (2:a placering) och S VCH Sensible's Dream Girl "Flicka" (5:e placering) med matte Carina Pettersson, Bullmark.

Ordinarie viltspårprov 2020-08-16

SBaK NÖ Viltspårprov Forsliden, Burträsk - Ordinarie 2020-08-16

Årets ordinarie prov i Forsliden blev det största hittills sett till deltagarantalet, med 10 startande hundekipage. På årets prov fick jag hjälp av ytterligare en domare från Skellefteå, Gunhild Björne som är viltspåransvarig och även en väldigt aktiv domare inom SSRK Skellefteåsektionen. Vi tackar så mycket för engagemanget!

Ett stort tack får även riktas till Pia Jacobsson som för tredje året i rad sköter matlagningen! I år blev det en del huvudbry för att servera mat på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt men det löste sig det också.

Provet genomfördes utan tillgång till inomhuslokal för att vara så säkert som möjligt och alla följde duktigt de rådande smittskyddsrekommendationerna. Eftersom det var många startande hundar blev det också en del väntan, men alla tog det med ro. Väldigt positiv stämning var det också under hela provdagen.

Det var många välmeriterade hundar som deltog och kämpade om titeln, och det var flera berömvärda prestationer under dagen. Många av spåren låg i tuff terräng med stenblock, hällar och kuperad terräng som satte hundar och förare på prov. Men som segrare stod till slut landseer S VCH Kransbackens Fanny af Gopa med matte Britta Lindgren, Umeå som genomförde ett föredömligt spårarbete trots färsk viltstörning av björn. Även en del andra ekipage hade störningar av vilt, två till hade troliga rovviltstörningar och en hade störning av fågel.

Lapska vallhunden Kläppylets Giivis Geassi med ägare tillika uppfödare Lotta Brännström, Kåge, placerade sig som 3:a med en 1:a på sitt spår.

Det blev väldigt goda resultat med totalt åtta pristagande hundar, sex stycken med 1:a pris varav ett med HP och två 2:a pris. För flera startande hundar och även för några förare var det första försöket på ordinarie prov, medan några startat på flertalet ordinarie prov och har rutin på det. Det är alltid roligt att se olika raser och rasgrupper representerade, vilket också skedde i år och ett stort urval raser kom till start.

Förhoppningsvis blir nästkommande år mer gynnsamt avseende möjligheter att hålla ordinarie prov, eftersom det erbjuder möjligheter för de som redan meriterat fram sin hund till champion att träna mot nya mål och få nya utmaningar för sig och sina hundar. Dessutom skapar det en gemenskap inom provformen som man annars inte får möjlighet till om man enbart startar på rörliga prov. Det är viktigt att framhålla att det tävlingsmomentet borde avdramatiseras och det viktigaste är ändå att utmana sig själv och sin hund som ekipage, och ordinarie prov skapar helt andra förutsättningar eftersom eventuell väntetid och blotta närvaron av andra ekipage skapar störningsmoment som inte förekommer på ett rörligt prov.

Ett väldigt lyckat prov blev det trots att coronaepidemin hängde över oss alla detta år, och det känns bra att det ändå gick att genomföra någonting som spred glädje i tillvaron. Det var egentligen inget problem att genomföra provet heller utifrån rådande förutsättningar, det krävdes dock en del eftertanke.

Whippeten Between the Lines Jonte "Dobby" och matte Malin Karlsson, Bureå, tog en 4:e placering också med ett 1:a pris på sitt prov.

Whippeten S VCH Age Quod Agis Clash of the Titans, ägd och uppfödd av Susanne Häggbom, Bjurholm, tog ett 1:a pris på sitt spår och erhöll en 6:e placering.

Staffordshire bullterriern S VCH Matheriz Harmonic Hurricane med ägare Magnus Pettersson, Skellefteå, gjorde ett mycket bra jobb men hade tyvärr otur med en intressant störning som var lite för frestande och det blev ett 2:a pris på spåret.

Eva Stuge, Örträsk, med sina långhåriga vorsteh tikar S VCH Wilma och S VCH Allas Vår Jaga (på provet förd av Anton Stuge). Wilma jobbade på till ett stabilt 2:a pris medan Allas Vår Jaga tyvärr inte gick till pris eftersom hon fick störning av fågel som hon inte kunde motstå att jaga istället...

Posted in Viltspår.